Nye gode stoler i Fredrikshald teater

Østfoldmuseene får kr 300 000 til reparasjon av stoler i Fredrikshald teater.

-Dette ble komfortabelt! Uansett hvor mye vi elsker det historiske Fredrikshalds Teater, kan vi ikke se bort fra at stolsetene i teatersalen har vært ubekvem for ryggen og baken! Nå er det nye tider. Takket være Sparebank1Stiftelsen Halden har teatersalen i Fredrikshalds Teater fått puter for å glede ryggen og baken.

Opp gjennom årene, siden åpningen i 1838, har benkene ved flere anledninger blitt skiftet ut. Først var det ikke noen sitteplasser i det hele tatt, men etter hvert har moten og synet på hvordan man bør sitte i et teater forandret seg. Da bygget ble restaurert og gjenåpnet i 1982, ble valget stolrader i tre med rottingseter etter en modell som hadde blitt brukt tidligere. Historie, estetikk og akustikk dannet grunnlaget for vurderingen den gangen. Penest, ja. Behagelig, ikke så verst. Dessuten blir rotting skjør når den blir eldre, og våre scenemestere har brukt mange timer og mye penger på å erstatte og flette nye seter når de
har gått i stykker.

Sparebank1Stiftelsen Halden rykket ut til støtte nå vi bad pent om hjelp. Nå har daglig leder, Else-Marie Andersen, og fungerende scenemester Lars Andersen testet ut de «nye» setene med sitte- og ryggputer utformet og sydd av Fredrikshald Møbeltapetsering.

Resultat? Testpilotene anbefaler fremtidige besøk: -Dette ble komfortabelt!

I dag feirer vi Europas historiske teatre på #europeanhistorictheatresday Vi ønsker å rette oppmerksomheten mot de historiske teatrenes og kulturens kraft til å bidra til samhold mellom mennesker over landegrenser og tider. I Halden sender vi en takk til alle som pleier å besøke oss for samhold og opplevelser, og til Sparebank1stiftelsen Halden, som har bidratt til gode besøk i fremtiden.

Fotograf  Bodil Andersson / Østfoldmuseene