4H Østfold arrangerer Nordisk 4H leir med tema Saga to Science – og alle besøker Halden

4H Østfold arrangerer Nordisk 4H leir med tema Saga to Science – og alle besøker Halden.

Sparebankstiftelsen Halden gir kr. 65.000 til dagen i Halden med besøk på All-sang på grensen, servering av «Purke» og konsert i Immanuelskirken.

Se 4H-ernes egne bilder.

Se artikkel i Halden Arbeiderblad.

– Det er første gang i historien at 4Hs nordiske leir arrangeres i Østfold, forteller programansvarlig Anne Lovise Eriksen og PR-ansvarlig Ingrid Solberg Sætre.

Får mye støtte

Leiren skal være på Kalnes i Sarpsborg, men en hel dag flytter altså hele leiren og alle ungdommene til Halden. Dette får man til takket være solid støtte fra Sparebankstiftelsen Halden og Berg sparebank. Motz Conditori er også en betydelig bidragsyter og sørger for at alle ungdommene får servert Halden-spesialiteten Purke. Dessuten får de låne Immanuels kirke gratis, mens Halden kommune har bidratt med kulturmidler. Østfold Kollektivtrafikk er  involvert med busstransport. Totalt er budsjettet for den ene dagen i Halden på 225.800 kroner, men takket være de mange samarbeidspartnere får man til dette i fellesskap.

Takknemlig

– Vi har fått utrolig god respons i Halden og alle har vært positive. Det er veldig hyggelig og noe vi setter stor pris på. Vi er svært takknemlige for støtten vi har fått, som gjør at vi kan arrangere en så innholdsrik dag i Halden, sier Eriksen.

Og det er et allsidig program ungdommene kan se fram til. Først får de en presentasjon av Halden by og dens historie i Immanuels kirke. Den historiske presentasjonen skal lages og framføres av Dag Brandth og Frank Skovrand. Etter opplegget i kirken får ungdommene litt tid til å se seg rundt i Halden på egen hånd, før de setter kursen mot Risum (Halden videregående skole), hvor de vil få servert lapskaus fra bygdekvinnelagene i Halden og Aremark. I tillegg til mat blir det også aktiviteter på Risum.

Allsang på Grensen

Deretter følger det som for mange sikkert vil bli dagens høydepunkt, nemlig Allsang på Grensen. Helt til slutt vil det bli en tur til Fiskebrygga, hvor ungdommene vil få stifte bekjentskap med byens amcarmiljø, før de fraktes i busser tilbake til leirområdet på Kalnes.

– Vi jobber med å få et spesielt opplegg tilpasset ungdommene i forbindelse med Allsang på Grensen, men jeg kan ikke røpe så mye mer på nåværende tidspunkt, sier Heidi Ottesen Sandmo fra Allsang på Grensen.

Nok en gang er det byens to lokale banker som er avgjørende for å få et så stort arrangement til byen.

Støttet 4H i mange år

– Det er totalpakka med å vise fram Halden i en hel dag til 1200 ungdommer fra hele Norden som gjør at vi ønsket å være med på dette, sier banksjef Jørn Berg i Berg Sparebank.

– Dessuten har begge bankene vært med på å støtte 4H i mange år, så da er det naturlig å være med på dette også, skyter styreleder Kjell Hagen i Sparebankstiftelsen Halden inn.

Det er for øvrig flere ungdommer fra Halden som skal ha sentrale roller i forbindelse med Nordisk leir. Temaet for leiren er fra Saga til science, mens utfluktsdagen til Halden kalles for Blanda drops på grensen. Deltakerne på leiren er ungdommer som er født i 2003 og eldre. Til tross for at det er lenge igjen, er det allerede over 700 påmeldte ungdommer.