Vår 10 års-jubileumsgave går til Haldenserne med bymuseum i Fayegården

Østfoldmuseene får støtte til prosjekt Bymuseum i Fayegården med kr. 6.000.000.-

Med pengegaven fra Sparebank1stiftelsen på hele seks millioner kroner til det nye bymuseet i Fayegården, falt de siste økonomiske bitene på plass. Nå blir det endelig et bymuseum i Halden sentrum, og avdelingsdirektør i Østfoldmuseene Halden historiske samlinger, Lillan Nyborg, kan love at det nye museet skal gi haldensere mye å bli stolte av

– Halden har en fantastisk historie. Ikke bare på grunn av festningen, men også byens industrihistorie. Det nye bymuseet muliggjør at byens innbyggere og besøkende kan få ta del i Haldens innholdsrike og stolte historie, sier hun begeistret.

Største gaven

Sparebank1stiftelsen Halden har 10-årsjubileum neste år, og Kjell Hagen kan forklare at det er grunnen til størrelsen på pengegaven. Han understreker at dette er en jubileumsgave, og at det ikke vil gå på bekostning av andre prosjekter.

– Dette er vår gave til byen. Vi har fulgt prosjektet i mange år, og nå da de viktige avtalene kom på plass og Halden kommune stilte opp med økonomisk hjelp, mente vi at tiden var inne for å ta det siste skrittet, sier Hagen, og forteller videre at dette er den største gaven de har gitt noensinne, ved siden av Tistedalshallen som også fikk seks millioner kroner i sin tid.

– Vi skal støtte stedsutvikling, og vi har også støttet mange andre prosjekter i nærheten, så dette passer oss utmerket, sier han mens han titter bort på paviljongen i parken, som var en av de første prosjektene banken ga penger til, helt tilbake i 1879.

Sparebank 1 Stiftelsen vedtok på sitt siste styremøte før sommeren å gi hele 6 millioner kroner til Østfoldmuseene – Halden historiske Samlinger og til etablering av nytt bymuseum i Fayegården. Gaven er historisk stor og har bakgrunn i at stiftelsen i november neste år har 10-årsjubileum. Ved å bidra til etablering av bymuseum i sentrum er ikke dette kun en gave til Østfoldmuseene, men i aller høyest grad også en gave til byen, skriver stiftelsen i en pressemelding.

Gaven på 6 millioner kroner fra Sparebank 1 Stiftelsen var den utløsende faktoren for at Fayegårdensom nytt bymuseum endelig kunne realiseres. Hele prosjektet er imidlertid et samarbeid mellom fire parter; Sparebank 1 Stiftelsen, Halden kommune, Halden Kommunale Pensjonskasse og Østfoldmuseene.

For Østfoldmuseene og Halden historiske Samlinger, som har jobbet for å få realisert dette prosjektet i snart fire år, er dette en gledens dag. At de fire partene nå har kommet fram til en enighet om finansiering, bidrar til at Fayegården endelig kan realiseres – med tilbygg, noe som har vært en forutsetning for å ta i bruk Fayegården som nytt bymuseum, skriver de i pressemeldingen.