Fargespill Østfold får prosjektstøtte

Fargespill Østfold får kr. 300 000 i prosjektstøtte.

 

Link til artikkel i kandusi

 

Link til artikkel i Halden Arbeiderblad

– Du kan si at dette er et konsept som vi har jobbet med i flere år. Vi har tidligere hatt Flere Farger som er en lignende forestilling, men det er helt fantastisk at vi har fått Fargespill hit til Østfold, med base i Halden, sier Billington.

Sammen med samarbeidspartnerne i Det Norske Blåseensemble, Østfold Kulturutvikling, Os skole, Rødsberg skole, Sparebankstiftelsen Halden, Berg Sparebank og Halden kommune snakket hun varmt om Fargespill.

FARGESPILL ØSTFOLD: Denne gjengen er blant de som står bak Fargespill Østfold, og i slutten av april står alle ungdommene på bilde klare for å levere en storslagen konsert. Foto: Sebastian Backe Eriksen

 

VALGFAG: Simav Alloush, Setareh Behboudi, Carmen Elisabeth Bakklund og Joseph Isaak Singh har valg fargespill som valgfag på Rødsberg skole. Foto: Sebastian Backe Eriksen

 

Lanserte Fargespill Østfold – nå har det også blitt valgfag på skolen

Onsdag ettermiddag lanserte Dina Billington sitt nye prosjekt – Fargespill Østfold. Med i salen var også 28 ungdommer fra Rødsberg ungdomsskole som har valgt fargespill som valgfag. Det kunne Billington gledelig fortelle da hun presenterte Fargespill Østfold. For første gang kommer altså Fargespill – som startet i Bergen i 2004 og som nå finnes i mange byer i Norge – til Østfold. Fargespill er et gratis kulturtilbud for barn og unge, og gjennom et skoleår med øving gjennom profesjonelle instruktører skal det settes opp en flerkulturell storforestilling i Brygga kultursal i slutten av april.

 

Valgfag på Rødsberg

Det er altså ungdommen og mangfoldet som skal stå i fokus, og sammen med Det Norske Blåseensemblet skal 40 barn fra Os skole og 28 ungdommer fra Rødsberg skole være med på konserten. HA møter fire ungdommer fra Rødsberg skole som har valgt Fargespill som eget valgfag på skolen.

– Det er veldig bra at det har blitt et eget valgfag på skolen. Også er det jo ikke noen prøver i løpet av året, sier Carmen Elisabeth Bakklund, Setareh Behboudi, Simav Alloush og Joseph Isaak Singh og smiler – vel vitende om at den store prøven kommer i form av konserten på slutten av skoleåret.

– Det blir litt flaut å stå foran så mange mennesker og synge og danse, men vi gleder oss aller mest til å vise fram hva vi har lært, sier Setareh.

 

– Gøy å lære nye danser

Elevene skal lære alt fra somalisk og pakistansk dans til islandsk folkemusikk, samtidig som mange flere land og kulturer skal være representert.

– Jeg spiller i korps fra før av, men liker også å synge og danse. Det blir gøy å lære nye danser og sanger fra andre kulturer, og jeg gleder meg kanskje mest til å lære om afrikansk dans, sier Carmen som også har vært med på Flere Farger tidligere.

Elevene ved Rødsberg bruker to timer av skoletida sin hver onsdag til å øve sammen med instruktørene.

– Det er definitivt høydepunktet med skoleuka, og vi lærer noe nytt hele tiden. Jeg synes det er fint at vi får lært så mye om andre kulturer i ett og samme fag, mener Simav.

 

Stolt prosjektleder

Dina Billington er initiativtaker til Fargespill Østfold og er samtidig både prosjektleder og kunstnerisk ansvarlig.

– Det har blitt et brennende engasjement rundt dette, og det er høy inkluderingsfaktor der vi før må alle kulturer og nasjonaliteter i en og samme konsert, forteller hun.

 

– Det blir hektisk

Hun er takknemlig for at så mange har lyst til å samarbeide rundt prosjektet og roser de frivillige og instruktørene som bidrar til å forberede konserten.

– Vi har utrolig mange flinke instruktører som skal lære ungdommene dans fra sine respektive land og kulturer. Så er det min og mannen min (Ove Billington som er musikalsk ansvarlig) sin jobb å sette alt sammen til en storslagen konsert, forteller Dina Billington.

– Det blir noen hektiske måneder framover?

– Ja, dette er jo store saker, så det blir en stor jobb. Når jeg står her i kultursalen lurer jeg først og fremst på hvordan vi skal få plass til 90 aktører sammen med masse instrumenter fra blåseensemlet, sier Billington og ler.