Nytt orgel i Os kapell til glede for hele Halden

Vi gir kr. 400 000 til Halden kirkelige fellesråd til nytt orgel i Os kapell til glede for hele Halden.

– Nå gleder vi oss til å gå på jobb

GLEDE: De gleder seg over det nye orgelet. Fra venstre ser vi Jan Erik Norheim, Marie Håkensen, Marte-Kari Melkerud, Jørn Berg, Kjell Hagen, Anette Henning, Jan Ivar Andreassen, Thor Edquist og Nicklas Bredahl.

GLEDE: De gleder seg over det nye orgelet. Fra venstre ser vi Jan Erik Norheim, Marie Håkensen, Marte-Kari Melkerud, Jørn Berg, Kjell Hagen, Anette Henning, Jan Ivar Andreassen, Thor Edquist og Nicklas Bredahl. Foto: Hanne Eriksen

 

Nytt orgel til en halv million kroner er på plass i kapellet på Os. En slik gave feires med nyttårskonsert og applaus. Det var nettopp det som det ble i kapellet tirsdag kveld.

Pengegaver

Og blant gjestene; representanter fra giverne Berg sparebank og Sparebankstiftelsen Halden. Stiftelsen gir 400.000 kroner. Berg sparebank bidrar med 100.000 kroner. UI tillegg har Fellesrådet gått inn med 100.000 kroner for å få orgelet på plass og i funksjon. Det gamle orgelet, fra 60-tallet, har gjort sitt. Det var modent for utskiftning for lenge siden.

– Det gamle var en dansk komprimert kasse. Håpløst å komme seg inn nå. Nå gleder vi oss til å gå på jobb, stråler Jan Erik Norheim på en dag som han kaller en gledens dag for organistene. Det gamle orgelet hørtes mer ut som et trekkspill enn et orgel.

 

Ibenholt

– Og det er som å spille på et mekanisk kirkeorgel, bedyrer han.

Orgelet, levert av Kirkeorgel Strandskogen, har 41 stemmer, 14 solostemmer og har et 24 kanals system.

– Det har heltre tangenter og er i ibenholt og lys hollandsk eik. Et instrument for alle stilarter, uttrykker Arnt Frode Strandskogen fra firmaet.

De leverer 25 orgler i året. Det nye på Os er et digitalt kirkeorgel. Det skal ha en levetid på 30 år.

 

Støtter gjerne

Berg sparebank og Sparebankstiftelsen bestemte seg for å støtte prosjektet. Kjell Hagen i sparebankstiftelsen sier de lenge hadde hørt om det store orgelbehovet, og da forespørselen kom, bestemte styret seg for å være med på det. Pengene ble bevilget og overført i 2017. Og for første gang i historien er det altså avholdt en nyttårskonsert i kapellet på Os. Lokale krefter og organister utgjorde hovedtyngden av musikere og sangere. Disse underholdt: Marte-Kari Melkerud, Nicklas Bredahl, Jan Erik Norheim, Arild Eldnes, Jenny Marie Norheim, Knut-Ronald Haugen, Aasmund Kaldestad og Marie Håkensen. Kirkeverge Jan Ivar Andreassen bandt det hele sammen, mens ordfører Thor Edquist blant annet delte ut blomster. Om konsert i kapellet sa blant annet Andreassen at det er stas å starte det nye året med en skikkelig konsert.

– Kanskje kan det bli en tradisjon.

 

GAVER: Gaver til giverne. Her holder Kjell Hagen(tv) rester etter det gamle orgelet. Ved siden av ham står Arnt Frode Strandskogen fra firmaet som har levert det nye.

GAVER: Gaver til giverne. Her holder Kjell Hagen(tv) rester etter det gamle orgelet. Ved siden av ham står Arnt Frode Strandskogen fra firmaet som har levert det nye.

 

POPULÆRE: Giverne ble satt pris på og fikk gaver.

POPULÆRE: Giverne ble satt pris på og fikk gaver.