St. Georgs gildene får støtte til å bygge klatretårn ved leirsted på Kvernmoen

Sparebankstiftelsen har gitt kr. 100.000,- til St. Georgs gildene for å bygge klatretårn ved leirsted på Kvernmoen.

Les artikkel i Halden Arbeiderblad.

Speiderteltene stikker opp en etter en på Kvernmoen. Det lukter herlig bål, og det yrer av liv på den store gårdsplassen.

140 spente speidere på leir på Kvernmoen fikk klatre på det nyåpnede, ti meter høye klatretårnet i helga.

På ett sted samles ungdommer i lang kø, klare for å ta zipline over hele leirstedet, på en annen plass klatres det på stablede bruskasser. Alle speiderleirdeltagere venter i spenning på den offisielle åpningen av det nye klatretårnet som ruver ti meter over bakken.

Investert 250 000 kr

Kvernmoen leirsted i Aremark har vært speiderleirarena siden 1970-tallet. Dag Roar Lund er driftsansvarlig og arbeider på Kvernmoen året rundt. Han var med på å åpne det nye klatretårnet, som 140 speidere fikk bruke i løpet av speiderleiren i helgen.

Etter at Lund ringer i bjella samles alle seg foran det høye klatretårnet.

Sparebankstiftelsen, Aremark idrettsforening og Marker sparebank har alle vært med på å gi støtte til tårnet, som det til slutt er investert hele 250 000 kroner i.

Spente ungdommer

Etter åpningen kommer det tre erfarne klatrere rappellerende ned fra klatretårnet. Etter stor applaus fra alle feires det med kake for dem som ønsker det, eventuelt med mer lek for dem som ikke tar seg tid til kake.

En av gutta som tar seg en kakebit før leken fortsetter, er Vincent Brooke (10).

– Jeg har veldig lyst til å ta zipline, og så vil jeg prøve å klatre i klatretårnet utover dagen, sier Brooke ivrig.

– Tidligere i dag var jeg med på radioen, der snakket jeg med speidere på leir i England. Jeg har nettopp begynt, så jeg ønsker å få meg mitt første speidermerke på leir, sier han mens fetteren Edwin Runar (10) kommer bort.

– Jeg har elsket alt jeg har gjort til nå. Jeg liker å utfordre meg selv, så jeg gleder meg til å prøve å ta nye merker, som klatremerket, sier Runar.

Verdenskommunikasjon

Denne helgen holdes det speiderleir rundt omkring i hele verden, og inne i huset sitter en gjeng speidere sammen med en leder for å lære hvordan de kan kommunisere med sine medspeidere over radio.

– De har nettopp hatt en samtale med en speiderleir på Svalbard, sier Svenn Ole Fanakrå-Stavernes.

Det er det 59 året med Jota på speiderleir (snakke med andre speidere på radio), og det er det 20 året med Joti (snakke med andre på internett).

Det er svært populært med begge deler på speiderleiren på Kvernmoen i Aremark. I databua forteller koordinator for serveren at det for øyeblikket er hele 5482 brukere pålogget fra hele verden.