Karrestad Sykehjem får Rickshaw til å lufte beboerne med

Vi støtter Karrestad Sykehjem med kr. 100 000 til innkjøp av Rickshaw.

 

Takket være pengegaver på til sammen nesten 200.000 kroner kan de eldre på Karrestad eldresenter og sykehjem glede seg til turer med vinden i håret og sola i ansiktet.

To flunkende nye elektriske taxisykler står parkert utenfor Karrestad eldresenter. Oppi den ene sitter Marie Pastwar (93) og smiler. Hun har nettopp kommet tilbake fra en liten prøvetur med aktivitør Marianne Fjeld.

– Det var en fin opplevelse, sier den fornøyde pensjonisten.

Fjeld er også begeistret for de nye transportmidlene som beboere og pasienter på både eldresenteret og sykehjemmet på Karrestad kan benytte seg av.

– Dette er en utrolig fin mulighet til å få flere eldre ut. Det er ikke alle som kan gå, i hvert fall ikke langt, og ved hjelp av sykler kan vi flytte oss over lengre avstander slik at de eldre får sett andre deler av byen, sier hun.

 

Søkte og fikk penger

Avdelingssykepleier på Karrestad sykehjem, Anita Hammerstad, sier at de har hatt lyst på taxisykler i mange år.

– Vi har hørt om andre som har hatt veldig gode erfaringer med dette, vi har sett TV-innslag og lest artikler. Og ikke minst har vi sett de fantastiske ansiktsuttrykkene til de eldre som har vært på tur, sier hun entusiastisk.

– Det trenger ikke være så lange turer for at det skal utgjøre en forskjell. Og så kan man gjøre mer ut av det og ta med litt kaffe og en kakebit hvis situasjonen tillater det, fortsetter Hammerstad.

Da sykehjemmet fikk en minnegave fra noen pårørende som var dedikert til innkjøp av elektriske taxisykler, begynte ballen å rulle for alvor.

– Vi satte i gang en søknadsprosess i håp om å få nok penger til å kjøpe to sykler. En av fordelene med å være to på tur er tryggheten til både pasienter og ansatte hvis det skulle skje noe, forklarer avdelingssykepleieren.

Til sammen fikk sykehjemmet inn nesten 200.000 kroner.

 

 

– Veldig godt formål

Berg sparebank og Sparebankstiftelsen Halden med Halden sparebank i ryggen bidro med 175.000 kroner. De resterende midlene har Halden demensforening og to minnegaver fra pårørende stått for.

– Vi er veldig takknemlige for disse pengene. Uten støtten hadde vi ikke fått det til, sier Hammerstad.

Bankene og demensforeningen er på sin side glade for å kunne bidra.

– Dette er et veldig godt formål med tanke på å få flere eldre ut i frisk luft, sier Jørn Berg i Berg sparebank.

– Det er fint å kunne bidra med midler til en fornuftig ting som dette, supplerer Kjell Hagen i Sparebankstiftelsen Halden.

Gro Ludvigsen representerer den ene familien som valgte å gi midler til innkjøp av taxisykler.

– Karrestad var et fantastisk sted for vår mor, og vi ville at pengene i minnegaven skulle gå til noe fornuftig. Det blir ofte mye blomster når noen går bort, forklarer hun.

 

Barndomsminner og gode samtaler

Utstyrt med hjelm og setebelte er sikkerheten på plass når Marie og Marianne legger ut på tur. Refleksvester skal også på plass når turen går lenger enn 50 meter opp og ned i gata utenfor eldresenteret på Karrestad. Men først må Marianne på kurs.

– Kurset holdes på Inspiria, og jeg skal bli superbruker for å kunne lære bort til de andre på Karrestad som også skal ta med de eldre på tur, forklarer hun.

Avdelingssykepleier Hammerstad håper at taxisyklene skal skape mange fine øyeblikk for beboerne og pasientene.

– Man får en helt annen opplevelse av begrepet tur når man bruker sykkel i stedet for bil. Det å kjenne vinden i ansiktet kan få fram både barndomsminner og gode samtaler. Alle har et forhold til sykling, og kanskje vi sykler forbi steder der de eldre selv syklet i sine yngre dager, sier hun.

 

Les artikkel i Halden Arbeiderblad her.